Ca sa intelegeti mai bine ce inseamna un ROM custom va explicam mai intai de la ce vine abrevierea ROM: read only memory. In cazul nostru este software-ul ce ruleaza si guverneaza dispozitivul nostru Android.
ROM custom = software personalizat asupra caruia s-au adus diverse imbunatatiri cum ar fi: performanta generala superioara, autonomie imbunatatita, precum si functii de personalizare avansate. Lista nu se incheie doar aici, pot exista si alte optiuni diverse in functie de ROM-ul ales. De exemplu, in caz de nu stiati, LG G2 vine cu o functie interesanta: tap2wake care „trezeste” telefonul printr-un simplu dublu tap pe ecran fara a apasa butonul de power. Exista ROM-uri custom ce implementeaza o functie similara chiar daca nu detineti un LG G2. Multe dintre functiile inovatoare pe care le vedeti pe smartphone-urile de top sunt pur si simplu implementari software.

Majoritatea ROM-urilor custom iti ofera posibilitatea upgrade-ului la ultima versiune de Android chiar daca producatorul nu ofera inca actualizarea pentru modelul tau. Aici contribuie natura open source (sursa deschisa) a sistemului de operare Android, multi dezvoltatori terta parte fiind interesati sa dezvolte implementari software pentru diverse dispozitive populare.