Stim, stim. iOS-ul e foarte limitat in ceea ce priveste instalarea de aplicatii ”third-party", si aici ma refer la faptul ca nu poti descarca un "apk" de YouTube modat fara reclame si sa il instalezi pur si simplu. Daca nu vrei sa (mai) arunci cu bani in YouTube Premium, astazi vei invata cum poti asculta muzica de pe YouTube cu ecranul stins pe iOS. Fara sideloading de aplicatii cu AltStore, Trollstore sau Scarlet si fara a face jailbreaking.

1. Video Lite
In testele noastre, Video Lite se comporta cel mai bine. Surprinzator, aplicatia poate fi descarcata direct din App Store de aici. Video Lite este ca un "browser" care permite sa lansezi o versiune de mobil a site-ului youtube.com. Interfata paginii seamana cu cea a aplicatiei oficiale, daca preferi mai mult varianta asta.
Pur si simplu alegi melodia dorita, dai play si stingi ecranul. Merge perfect si suporta chiar si autoplay + login cu contul Google pentru a avea acces la playlist-urile tale. O problema care mai apare din cand in cand (posibil de la YouTube) este ca uneori iti spune ca playerul avansat nu este disponibil, dar poti trece peste aceasta eroare si te va lasa sa folosesti playerul nativ.
Video Lite vine cu o varianta Trial iar dupa ce expira te va pune sa platesti pentru a scapa de reclamele din aplicatie. In testele noastre am descoperit ca, daca folosesti Adguard ca adblocker nu vei avea parte de astfel de probleme.


2. Browser-ul Brave
Brave este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune browsere pe partea de blocat reclame si trackere de pe site-uri, iar varianta mobila de pe iOS iti permite sa asculti muzica cu ecranul stins.
Instalezi Brave din App Store si apoi intri pe m.youtube.com. Asigura-te si ca blocarea reclamelor si a urmaritorilor este activata. Odata ce ai selectat piesa preferata poti inchide linistit ecranul. Atentie, in testele noastre am descoperit ca prin metoda Brave sunetul "agata" putin atunci cand inchizi ecranul.



3. Vanced: Video, Music
Nu, nu e vorba de celebrul YouTube Vanced (Sau ReVanced). Este o aplicatie cu totul diferita care poate fi gasita, de asemenea, in App Store aici. Are o interfata personalizata si, la fel, iti permite sa redai muzica de pe YouTube in fundal.
In testele noastre am remarcat faptul ca videoclipurile se incarca mai greu dar, spre deosebire de Brave, sunetul nu agata absolut deloc. Cand lansezi aplicatia iti va spune ca trebuie sa platesti pentru a o folosi, insa daca apesi pe acel X din stanga sus nu sunt probleme.


4. Invidious (mai putin recomandata)
Chiar daca nu recomandam 100% aceasta varianta, este totusi o alegere potrivita pentru cei care nu vor sa isi instaleze aplicatii de la dezvoltatori necunoscuti pe iPhone. Invidious este un front-end pentru YouTube care poate fi accesat inclusiv din Safari. Beneficiile Invidious sunt: incarcare mult mai rapida fata de clasicul youtube.com, nu ai reclame si nu esti spionat de Google.
Din pacate, orice lucru bun si gratis trebuie sa vina si cu probleme, anume faptul ca YouTube incearca cu toate fortele sa blocheze instantele Invidious, asa ca de cele mai multe ori te vei lovi de erori la redare.
In testele noastre am descoperit ca atunci cand dai play la o melodie si inchizi ecranul, melodia se va pune pe pauza, astfel ca trebuie sa dai tu play de pe lockscreen.

Pentru a accesa Invidious ne folosim de unul din urmatoarele URL-uri:



Pentru inv.nadeko.net poti schimba backend-ul de sus in cazul in care apar erori la playback. In caz ca nu functioneaza absolut deloc, poti folosi alta instanta din lista de mai sus sau poti folosi optiunea "schimba instanta" direct din Invidious.

Cam asta e tot. Fiecare metoda are hibele si problemele sale insa nici o astfel de aplicatie nu e 100% perfecta, asa cum nici YouTube ReVanced de pe Android nu e perfect.